si tu vei gandi intr-o zi la fel ca mine.

INVATA CUM SA FII UN TEMPLU PUTERNIC

Care ar fi aroma preferata?


Uleiurile volatile se mai numesc si uleiuri aromatice datorita substantei care este extrasa din plante si care se evapora foarte usor. Aceste uleiuri au un miros puternic si un efect antiseptic fiind folosite atat ca picaturi pentru aromatizarea incaperilor,cat si energizarea apei de baie si pentru masaje. Pentru consumul intern si nu numai se folosesc doar uleiuri naturale,care sunt avizate de catre ministerul sanatatii.
Cele mai puternice uleiuri volatile care se gasesc in plafar si sunt in diverse arome cu ar fi;
Uleiul volatil de cimbru, este folosit in tratarea cistitelor de orce tip care poate aparea la orice femeie. Se administreaza cate 5 picaturi de cate doua pe zi dimineata si seara pe stomacul gol. Picaturile se dizolva in 100ml. de apa si se face o cura de 12 zile.
Uleiul volatil de lavanda are mai multe intrebuintari printre care si in infectiile urinare cu candida.
Se administreaza in cure de 28 de zile . In fiecare zi se ia de 2 pana la 3 ori cate 12 picaturi dizolvate in 100 m.l de .apa.
Uleiul volatil de busuioc are aceleasi calitati ca celelalte uleiuri de cimbru si de lavanda fiind folosit in cistite bacteriene cat si fungice. Se administreaza cate 5 picaturi de doua ori pe zi in cure de 12 - 28 de zile; dizolvate in100 ml. apa.

Aromoterapia cuprinde foarte multe sorturi de uleiuri cu mirosuri deosebit de placute ,cel mai placut mi sa parut cel de trandafiri si cel de portocale. Folosesc aceste produse pentru aromatizarea incaperilor si pentru a simti cum pluteste armonia!
Daca vei incerca aceste uleiuri vei deveni foarte curioasa si vei incerca mai multe tipuri pana vei gasi preferata.

Ti se intampla sa ai insomnii?




Suntem cu totii oameni si de cele mai multe ori incalcam unele reguli de viata. Organismul omului este la fel ca o masina dar de cele mai multe ori iubim mai mult masina decat pe noi insine.Ce ma face sa spun acest lucru este faptul ca orice proprietar de masina in fiecare an isi duce masina la o revizie si printre altele ai schimba uleiul, ceea ce mi se pare ca seamana a un fel de detoxifiere a organismului.
De cate ori ti-ai stabilit o data in calendar in care sa te programezi la doctor?Multi vor raspunde cu ..nu stiu, si eu am facut la fel. Deci insomniile sunt oglinda stilului de viata pe care il avem : Nerespectarea orelor de masa si de somn ,un consum sporit de produse energizante, mesele prea copioase, aerul inchis din locuinta si chiar anumite boli de care inca nu stim sunt putine indicii care ne pot duce la instalarea insomniilor. Insomnia este un semnal de alarma pentru sanatatea organismului care va cere ajutorul. De aceea este bine sa nu luati medicamente fara sa va fie prescrise de catre medic si sa incercati sa va canalizati gandurile spre ceva frumos , care va face placere. Stresul deasemenea este un factor care favorizeaza aceasta stare de insomnie si care slabeste organismul. Atat femeile cat si barbatii sufera din cauaza insomniilor in perioada premergatoare menopauzei si andropauzei, acestea manifestandu-se diferit de la o persoana la alta prin bufeuri in timpul noptii sau prin incontinenta urinara.
Chiar si copiii pot suferi de insomnii datorita faptului ca nu respecta programul de somn sau datorita schimbarilor hormonale in perioada de adolescenta.
Insomnia se poate trata schimbandu-ne in primul rand stilul de viata si cautand sa gasim in produsele naturale cel mai puternic ajutor. De exemplu consumul de ceai de sunatoare este un bun remediu al insomniilor acesta avand puterea de a ne darui linistea inducandu-ne starea de calm. Pe timpul verii puteti face cateva kg. de ceai pe care le tineti la frigider si care pot fi consumate cu placere in locul bauturilor carbogazoase si care va da satisfactie organismului creand-i o stare de confort si calm.
Se poate gasi si in plafar sub forma de tinctura fiind folosita dupa prospectul acesteia.
Inlocuiti masa de seara cu salate ceea ce va duce la un somn linistit si la echilibrarea metabolismului regland tranzitul intestinal. Se spune ca sanatatea omului incepe din cavitatea bucala si se termina in colon , acolo unde se depoziteaza cea mai mare parte a toxinelor. Pentru eliminarea acestor toxine este nevoie ca in aceasta perioada de vara sa folosim tot felul de salate in dieta noastra cea mai avantajoasa fiind salata de varza, slata de spanac care este folositoare celor ce sufera de anemii. Inca un produs care nu trebuie uitat este mierea de albine folosita cel putin doua sau trei luni de zile pe an. Meditatia si plimbarile in aer liber au o deosebita importanta pentru deconectarea psihica de la grijile de zi cu zi. Incearca numai odata si organismului ai va place modul in care ai grija de el!

Cum tratezi starea de nervozitate?


In unele periode ale vietii ,putem acumula atata oboseala care impreuna cu stresul duc la stari de nervoziitate. O parte din noi stiu sa se autocontroleze redresand starea aceasta intr-o stare de bine, insa sunt destule persoane care se afunda si traiesc o stare de nervozitate continua si care duce la depresie.Pentru tratarea acestor probleme exista aromoterpia care sa dezvoltat in toata lumea.
De acceea in bucatarii la prepararea mancarurilor se folosesc de catre gospodine ,condimentele care au o aroma placuta dand gustului nostru placeri deosebite.
In Franta de exemplu exista culturi impresionante de lavanda, aceasta fiind folosita in producerea cosmeticelor .In secolele trecute uleiul de lavanda era un preparat la moda pentru intretinerea parului: Uleiurile volatile de lavanda erau folosite de catre familiile bogate in tratarea migrenelor sau in starile de lesin.Se spune ca domnitelor din familiile bogate le venea lesin din cauza corsetelor foarte stranse pe corp.
In momentul de fata sunt foarte multe sorturi de uleiuri folosite in diverse terapii ,eu personal am folosit uleiul de lavanda pentru tratarea insomniei.
Acest ulei se pune in vase mici de portelan cu putina apa in care se adauga cateva picaturi de ulei.Acesta se evapora in camera si dupa aceea poate fi inspirat ,transmitand creierului aroma care reduce starile de stres sau insomnie.
Se foloseste in mare parte de catre elevi si studenti in perioadele in care au de sustinut examene.
Si dumneavoastra puteti folosi aromoterapia in functie de starea pe care o aveti, si totodata pentru a improspata aerul in locuinta indepartand mirosul neplacut .

Simt cum prosper cand imi imaginez!



CE nu va-ti imaginat niciodata nimic?
Imposibil .
Cu totii visam , ne imaginam si ne dorim ca toate acestea sa fie reale.
Ce ne imaginam?
Numai lucruri bune ,pozitive. Nu cred ca cineva si-ar imagina lucruri diabolice despre sine sau despre altcineva.
Imaginatia este un lucru foarte important in viata fiecaruia , pentru ca putem vedea cu ochii mintii.
Imaginatia poate schimba destine,poate distruge boli sau unele defecte si poate duce la realizarea viselor.
In general imaginatia se dezvolta in timp si este o capacitate a fiecaruia dintre noi,numai ca aceasta consuma multa energie vitala.
De aceea trebuie sa stim sa folosim aceasta metoda de imaginatie stand relaxati in pat sau intr-un fotoliu cu ochii inchisi.
Imaginatia da frau liber viselor pe care vrem sa le implinim ,de aceea este important sa facem exercitii zi de zi pentru a fi un ritual perfect.
Nimic nu se trateaza din prima , asa ca nici visele nu se realizeaza asa repede.
Luati-va viata la intrebari si ve-ti putea afla cand, unde si cum a-ti avut cele mai frumoase realizari .
Rezultatul v-a fi : in perioada cand erati sau sunteti indragostiti si atunci cand visati intens la ceea ce va doriti. Un proverb suna cam asa "nu te gandi prea mult ca s-ar putea sa se indeplineasca!"
Imaginatia poate ajuta la realizarea unor vise cu ajutorul autosugestiei, incercati in fiecare clipa de ragaz sa va autosugestionati pozitiv prin viu grai.
Folositi aceleasi fraze scurte si cuvinte simple in care sa va folositi numele , acesta este foarte important.
Un mic exemplu; deochiul este o forma de transmitere a sugestiei.
Ai inercat vreodata sa te vezi urcand pe treptele succesului?
Foloseste-ti capacitatea de autosugestionare.
Nu-i prea tarziu nici acum!

Cu totii sa radiem de bucurie!



Cel mai frumos lucru este sa-i faci pe altii fericiti!

In general viata ne ofera si bune si rele dar este important sa avem puterea de a depasi aceste clipe.Fiecare din noi vede in el insusi doar partea buna , doar calitatile si ascunde cu temeinicie toate defectele.Putine persoane incearca sa corecteze defectele sau gresalele pe care le are sau le face.Cu totii pozam in persoane fericite si implinite dar stim ca in spatele gandurilor pline de dorinte se ascunde o amaraciune ,o neamplinire. Nimic nu-i mai frumos decat fericirea ,nimic nu-i mai bun ca implinirea , nimic nu-i mai stralucitor ca iubirea si nimic nu-i mai deosebit ca atunci cand radiem de bucurie!
Cu totii ne dorim sa fim precum in vise ,dar suntem superficiali in tot ceea ce facem.
De ce ne-am facut bloguri ? Pentru ca ne lipseste ceva , numai daca nu vrei sa recunosti . Virtual suntem cu totii foarte buni ,suntem atenti unii cu altii intr-o masura decenta si aproape ca mai mult cerem decat dam.Deci miroase a interes!
De ce devenim asa de draguti cu persoane necunoscute?
Pentru ca firea omului este inselatoare ,pentru ca asa suntem nascuti sa fim superficiali si sa ne dorim cat mai multa atentie,iar in schimbul acesteia punem doar o semnatura. Ne place sau nu ceva mergem mai departe dar nu ne intrebam niciodata daca ieri, astazi sau in alta zi am daruit atentie cuiva spunandu-i doar doua vorbe ,care fac totul. Buna ziua necunoscut-o, si ar fi suficient.O vorba buna indiferent cui o vom spune ne va aduce mult mai multe bucurii ,pentru ca celui caruia transmitem mesajul va intoarce asupra noastra doar energii pozitive, castigand mult mai mult decat o stare de bine si de implinire ca am facut bucuroasa o persoana.
Ce ne dorim?
Compasiune sau apreciere , asta ne dorim; unora le place sa se victimizeze si doresc ca ceilalti din jur sa-i consoleze suntem exact ca niste copii care au o zgarietura si doresc toata atentia celor din jur.La personele mature aceasta se transforma intr-un fel de obligatie, daruiesc pentru a primi laude sau recunostinta.
Suntem superficiali in tot ceea ce facem si uitam ca tot ceea ce transmitem unei alte persoane sa rasfrange asupra noastra.Daca astazi ne-a zambit soarta , totul din cauza altei persoane; atunci avem datoria morala de a face acelasi lucru pentru altcineva care este intr-o situatie similara. Natura noastra este de a detine totul de a deveni cei mai puternici de a avea controlul, de aici si micile diversiuni care apar intre persoane cunoscute sau mai putin cunoscute. Uneori ne mintim pe noi insine hranindu-ne ca ganduri sau vise. Natura din univers este singura care nu minte niciodata!!
Din care lume faci parte?

Natura , anotimpuri si culori


In general cand vine Primavara simtim ca o noua viata se aseaza precum un covor in fata noastra pe care trebuie sa pasim . Anotimpurile sunt percepute ca inceputuri sau schimbari in viata noastra, de aceea ele sunt reprezentate in culori diferite. Primavara la debut este invaluita in culoarea verde , de la verde crud pana la cateva zeci de nuante. Verdele inseamna seva vietii sau mai bine zis sangele naturii care corespunde ca parte a corpului omenesc cu inima.
In acest anotimp putem simti cum natura revine la viatasi simturile noastre se trezesc din hibernare ,ne trezim la noi provocari pe care viata ni le ofera din plin.
Verdele acopera cel mai intins spatiu in care care traim ;pentru ca in fiecare oras nu lipsesc parcurile sau in apropierea fiecarui oras nu lipseste padurea care ne poate oferi peisaje care ne captiveaza.
Trecerea la anotimpul de vara se face prin mai multe culori datorita florei.Curcubeul este format din sapte culori si pot fi gasite pe intrg parcursul acestui anotimp. Nu intamplator organismul omului este format din sapte centri de energie numiti chakre. In acest anotimp ne putem alimenta simturile cu cele mai variate culori pentru echilibrarea intregului organism.
ROGVAIV sunt culorile curcubeului in care ne putem regasi , fiecare din noi preferand o anumita culoare care ne reprezinta. Chiar si planetele sunt reprezentate printr-o anumita culoare , singura care are toate aceste culori este planeta Venus.
In afara de natura culorile ne pot influienta viata prin mediul in care ne petrecem o parte din timp , acasa de exemplu fiecare isi alege anumite nuante de: zugraveli, perdele, covoare. Imbracamintea la fel ne poate influenta, uneori ne putem da seama de starea fiecaruia dintre noi intr-un cuvant culorile ne reprezinta.
Vara cu toate placerile ei trece ca sageata si intram in anotimpul de Toamna care ne asterne covorul verde ruginiu, galben ruginiu, galben auriu si multe alte nuante care ne fac partasi laa o noua stare.Prin fiecare anotimp putem trai stari diferite cu transformari benefice pentru intregul nostru organism. Este un anotimp care favorizeaza prin culorile specifice acumularea de energii pozitive precum sunt toate recoltele pamantului sunt stranse in hambare. Aici acumulam satisfactia pentru implinirile din sezonul trecut si placerea vacantelor frumoase.
Urmatorul anotimp este precum se stie Iarna care aduce cu ea lipsa grijilor pentru alte activitati si totodata puritatea prin albul zapezilor. Culoarea alb este asociata cu linistea ,sinceritatea , inocentasau puritatea.
Nu trebuie uitat ca viata este influientata de mediul inconjurator ,natura si culorile ei !

Plantele si animalele -vindecatori!


N-am crezut niciodata ca voi tine un catel in casa, si chiar daca mi-ar fi spus cineva nu as fi crezut.Astazi sunt o alta persoana , sunt total schibata : privesc si percep totul diferit.Inteleg viata altfel decat pana acum vre-o doi ani si asta pentru ca am intors o noua fila in cartea vietii.
Am sa multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa inteleg de ce sunt pe acest pamant si care este scopul meu aici. Oameni sunt putini la numar dar am sa-i multumesc naturii , parcului din spatele blocului si totodata catelusei mele Beti care m-a acceptat asa cum eram.
Bolile trupesti apar indiferent de varsta, si actioneaza tacut atunci cand sufletul se departeaza de trup.
Energia paraseste trupul care este macinat de tot felul de ganduri si probleme care au un iz de nemultumire si totodata de teama.
Cum putem sa ne echilibram?
Cu multa vointa si cunoastere si mult mai mult cand vom incerca sa stabilim o relatie intre noi si mediul inconjurator. Trupul nostru este format din energii la fel si mediul inconjurator ; nu trebuie decat sa ne acceptam asa cum suntem in acel moment si sa fim intr-o relatie permanenta cu tot ce ne inconjoara. Cel mai simplu mod de conectare cu natura se face prin plante care sunt la indemana tuturor. In antichitate plantele erau denumite vindecatorii tacuti , datorita proprietatilor care le ridica la rang de regine ale sanatatii. Din totdeauna omul a iubit atat plantele cat si animalele de aceea ele fac parte din viata noastra si acest moment , numai ca in antichitate animalele erau un simbol datorita simturilor ridicate. Animalele traiau liber impreuna cu omul si imparteau aceiasi locuinta in mod egal, mai tarziu unele dintre animale au fost crescute doar in scop comercial. Exista o mare asemanare intre om si animale si aceasta se datoreaza plantelor ; este bine stiut ca sunt destule plante care sunt consumate de catre oameni si in acelasi timp si de animale.
Mai sunt multe exemple ca; amimalele se hranesc cu plante,sau mai bine zis iarba pentru a ne putea furniza noua oamenilor produsele lor cum ar fi lapte ,oua, carne. Eu am retinut ca plantele sunt vindecatori iar animalele sunt medici, pentru ca ele stiu sa asculte.
Si totul este Natura Suprema!


Dragaica sau sanzaenele - leac si traditie.


Floarea Sfantului Ioan denumita si Dragaica este o planta destul de mirositoare avand aroma mierii de albine , are flori mici galbene si creste in toate zonele din tara si se culege in luna Iulie.
24 Iunie reprezinta trecerea de la echinoptiul de Primavara la cel de vara fiind si cea mai lunga zi din an.
Dragaica sau Sanzaienele este o sarbatoare care cinsteste recoltele , avand radacini in mitologia greaca si cea romana.In traditia romaneasca sunt mai multe legende fiecare avand o alta interpretare in functie de zona .
Trditia spune ca: in ziua de Sanzaene fetele se aduna si pleca pe camp unde culeg spice din care fac cununite pe care le pun pe cap pentru a arata bogatiile campului. ele mai culeg si flori de camp in buchete printre care si dragaica ,pe care o vor aseza sub cap seara la culcare pentru a visa ursitul. Fetele ssunt asteptate de catre baietii satului care la fel au un simbol al trecerii de la primavara la vara un steag impodobit cu flori de camp care semnifica cea mai lunga zi din an. Ei vor lua fetele la hora pe ulitele satului si vor alege cea mai frumoasa fata punandu-i denumirea de Dragaica.
In alte zone se spune ca in miezul noptii Sanzaenele sunt niste iele frumoase care se plimba prin paduri ssi care cauta izvorul vietii unde se vor scalda , pentru a ramane vesnic frumoase ssi iubite de catre barbati .Ele au culori purpurii si pot fi vazute de catre cei care intr-adevar sunt indragostiti.
Toti cei care culeg aceasta planta o folosesc in ritualuri pentru apararea gospodariei ,leacuri pentru diverse boli si pentru aducerea ursitului.
Lecuri; Dragaica sau floarea Sf. Ioan , datorita proprietatilor sale este folosita in remedii ca;
Aafectiuni ale glandei tiroide, in dermatite , eczeme, psoriazis, rani , boli ale sistemului nervos, reumatism, boli ale rinichilor.
Curata ficatul, pancreasul si splina. Este folosita si pentru tulburari ale sistemului limfatic.
Ceaiulde dragaica .
Uz intern; se pun 15-20 de grame floare la 1L de apa clocotita si se lasa la infuzie cateva minute, se poate bea cu inghitituri mici pe intreg parcursul zilei.
Uz extern; se fac bai locale sau spalaturi in functie de necesitati , in special boli ale pielii precum si in reumatism.Ceaiul se prepara din 60-100 grame de floare la 1L de apa si se fierbe aproxximativ 15 minute.Se poate folosi pentru gargara in afectiuni limfatice.

Vacanta pentru trup si suflet


Gura Humorului un loc cu istorie si cu peisaje superbe. am ajuns pe inserat si am ramas foarte surprinsi ca la toti locuitorii erau portile deschise larg. Este semn ca oamenii sunt primitorisi ca suntem ca la noi acasa. Ploua marunt si visele noastre de a face cat mai multe plimbari credeam ca a luat sfarsit.
Dar frumusetea , a venit cand gazda noastra de la pensiune ne -a aratat sus pe o colina un foisor unde putem sa mergem .am mers cativa metri prin iarba mare si odata ajunsi in foisor am aprins focul si am pregatit de mancare . Imi este greu sa povestesc cat de frumoasa a fost acea seara acolo unde ploaia nu mai era simtita si unde focul facea o lumina stralucitoare in care ne vedeam fetele pline de bucurie.
Ce fel de bucurie ? nici asta nu pot sa spun , era un amestec de fericire ,de dragoste pentru locul acela ,de nostalgie si liniste sufleteasca , un fel de fluturasi ai implinirii.
Tarziu in noapte am adormit in zgomotul stropilor de ploaie crezand ca nu se va sfarsi niciodata aceasta seara minunata. Dimineata mirosul de cafea apatruns pana in camera si desteptarea afost mult mai frumoasa ca in celelalte dimineti. dupa ce am vizitat locurile istorice si tarabele cu produse traditionale romanesti , am parasit Gura Humorului cu amintirea acelui foisor in care am simtit ca sunt implinita si ca mai presus de toate natura si locurile divine aduc sanatate si emotii pozitive.

Un alt mod de a-ti mentine sanatatea!


Manastirea Sucevita a fost construita intre anii1594-1606 avand ca ctitori familia Movilestilor.Manastirea se afla la 18 km.de Radauti si 55 km.de Campulung Moldovenesc.

Toata viata cautam ceva , acel ceva pe care ni-l dorim cu totii.Dupa lungi cautari si framantari viata ne este implinita prin munca si prin realizarile care si-au atins scopul. Fericirea ne face increzatori in tot ceea ce facem si avem tot timpul impresia ca nu mai este nimeni ca noi.
Dar se stie ca roata ,oricare ar fi ea se invarte : un pic de neatentie ne poate duce in partea de jos.Trebuie sa fim cumpatati si sa ne conducem viata si dupa unele proverbe care au invataturi ,ca de exemplu :
"Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la targ sau Nu da pasarea din mana cu cea de pe gard". Ce tie nu-ti place altuia nu face." si sunt multe alte exemple.
Putem avea orice pe lumea aceasta dar mai de pret decat sanatatea nu este nimic .
Cum putem sa ne pastram sanatatea ? greu dar in acelasi timp si usor . Noi si capacitatea fiecaruia dintre noi putem fi echilibrati in tot ceea ce facem , respectand legile universului. Acestea sunt din credinta si vin din viata noastra spirituala .Nu exista comunitate pe acest pamant sa nu aibe o credinta si sa regasim de-a lungul timpului Istoria care ne reprezinta. .Romania este plina de asemenea locuri frumoase unde orice persoana poate gasi ceea ce cauta liniste , peisaje in natura, oameni primitori , obiceiuri pastrate de la strabuni . Orice vacanta merita traita intr-un coltisor de rai .Nu uita viziteaza manastirile din tara pentru a te regasi si pentru a-ti energiza organismul.Natura prin culorile ei aerul proaspat te va face sa intelegi cat de primitor este pamantul si cat de bine iti poate percepe natura , gandurile tale.

Viata departe de poluare



Din zi in zi auzim tot felul de discutii atat
la serviciu cat si in alte locuri publice ca de aexemplu : "Nu mai suport vreau sa
ma mut undeva unde este liniste sau imi doresc mai mult aer curat sau simt ca ma sufoc nu mai suport aglomeratia."
Sunt putine prezentari din care reiese ca majoritatea dintre noi ar da bir cu fugitii acolo unde natura vorbeste si ne pune la dispozitie frumusetile si bogatiile ei.
Ceea ce este greu de realizat aproape ca are radacini aici unde ne aflam deja si este foarte greu sa te desprinzi de locul pe care deja l-ai creat. Uneori vrem aceasta schimbare si chiar trebuie facuta pentru ca un om inteprizator poate descoperi ca si departe de oras se poate trai si se poate realiza din toate punctele de vedere. Ne sperie un nou inceput ceea ce nu este normal, dintotdeauna inceputurile au adus noi realizari si prosperitate. Orasele sunt din ce in ce mai aglomerate ,circulatia pe sosele a devenit un chin iar aerul este din ce in ce mai poluat..
Unde duc toate acestea ? La stres ,la poluarea si intoxicarea organismului in general la nemultumire, care oboseste si si care imbolnaveste organismul. Diminetile si serile cand vapaia soarelui se intinde peste oras undeva intr-un colt de natura sub copacul umbros poti sa -ti bei cafeaua in cantecul pasarelelor, sau poti sa-ti legeni visele intr-un balansoar.
Ce poate fi mai frumos decat natura? tot ce este creatie divina .viata adevarata este acolo unde te simti bine , acolo unde te cheama universul. Sunt multe persoane care au renuntat la viata de pe asfalt pentru bucuria si linistea sufleteasca undeva acolo unde cerul se uneste cu pamantul ,acolo unde florile rad la soare si acolo unde apa se scoate din fantana. Minunat sa devii propriul tau stapan muncind la propria ta afacere undeva departe de zgomotul de uzina, acolo unde gradina de langa casa iti poate oferi hrana naturala din propriul tau pamant si din munca manilor tale.Exista bucuria omului de la tara care scormoneste pamantul pentru a se hrani. Din ce in ce cat mai multi dintre noi a inteles ca echilibrul fiintei umane este natura si hrana naturala, si incetul cu incetul ne vom departa de tot ceea ce ne-a oferit industria alimentara prin prelucrarea tuturor bunatatilor in produse rafinate .Descopera impreuna cu familia ta natura si intelege ca numai tu poti face schimbarea ca totul sa devina realitate si adevar. Cauta izvorul puterii ce sta in vointa ta si alaturate naturii care iti cere ajutorul.

Zaharul , indulcitorul vietii


O statistica arata ca noi consumam mai mult de o cana de zahar pe zi .Dimineata primul lucru care il facem sau la care ne gandim este cafeua , la prepararea acesteia ne trebuie in afara de cafea si zahar. Multe persoane nu consuma cafea dar consuma ceai si acesta se indulceste cu zahar.Deci suntem dependenti de zahar.Cea mai mare parte a zaharului pe care il consumam este zahar ascuns adica el este aplicat prin tehnologii moderne incepand de la bauturile racoritoare carbogazoase , deserturi cum ar fi prajiturile din cofetarie pana la cele ambalate si chiar in cerealele pentru micul dejun.
Sunt multe alte produse care contin zahar si chiar derivati ai acestuia cum ar fi fructoza , lactoza, maltoza sau derivate ale mierii cum ar fi melasa.Tote produsele ambalate au subscrise toate acestea la sectiunea ingrediente.
Zaharul odata consumat ajunge repede in sange si mareste energia organismului, poate observa oricine acest lucru ,numai ca acesta crestere este de scurta durata amplificandu-se starea de oboseala si chiar de foame si slabiciune.
Destule persoane au aceasta stare dar continua sa spuna ca daca iau o lingurita de zahar isi revin ,ceea ce pare adevarat dar seamana a dependenta de acest produs.
Pentru a nu cadea in aceasta capcana la momentul potrivit trebuie sa consumam fructe , acestea fiind bogate in vitamine si in zaharuri naturale .
De aceea conteaza ceea ce mancam pentru ca organismul sa-si poata transforma hrana in orce substanta care este necesara.Este bine sa ne infrangem placerea de a consuma prea multe dulciuri pentru ca organismul sa fie sanatos. De aceeia ar trebui sa micsoram portia de ceva dulce obisnuindu-ne sau mai bine zis educandu-ne gustul . Zaharul brun este mult mai sanatos decat cel alb , acesta se gaseste in orce supermarket la raftul cu produse Bio..

De ce paine alba si paine neagra?


Toate cerealele sunt bogate in vitamina B care este necesara sistemului nervos. In prezent graul dus la moara este separat de tarate care contin aceste vitamine si apoi sunt inlocuie cu unele artificiale. Tarata fiind folosita in alte scopuri. Faina alba este prelucrata si atunci ea devine si mai alba fiind clasata dupa numarul de zerouri iar tarata este folosita in hrana animalelor . Ceea ce mai ramane in faina alba este amidonul si glutenul , daca o sa aveti curiozitatea sa cititi pe pachetul de faina o sa observati aceste inscrisuri.
Avem in momentul de fata multe sorturi de paine dar nu putem spune ca sunt nesanatoase pentru ca reprezinta un aliment. Painea cea mai gustoasa si buna din toate punctele de vedere este paine care contine tarata sau secara , stiind foarte bine ca este bogata in fibre.
Faina integrala este un produs natural , iar painea care rezulta din aceasta are o valoare nutritiva mult mai mare decat painea obisnuita.
Alimentatia sanatoasa nu este lipsita de paine, de aceea este consumata de toate popoarele lumii in cantitati mai mici sau mai mari.
Industria alimentara sa dezvoltat puternic de aceea nu va lasati inselati de diversele soiuri de paine si alegeti painea graham sau intermediara.

Ce trebuie sa stim despre Lapte?


Alimentul de baza pentru cresterea copiilor,si in special al bebelusilor fiind laptele de mama .In prezent mamele nu isi mai alapteaza bebelusii la san din motive de neanteles.Este mult mai usor ca o mamica sa alapteze bebelusul la san si totodata mult mai comod . In afara de aceasta este foarte benefic pentru copil deoarece , calitatile laptelui matern intareste sistemul imunitar al acestuia .
Laptele de provenienta animala este interzis sa fie consumat de catre copiii sub un an motivele fiind legate de alergii , colici , eczeme si altele.
Pentru adulti laptele este un aliment indispensabil deoarece aduce organismului necesarul de grasimi animale si substante nutritive.Laptele degresat se crede ca ar fi cea mai buna alegere, pentru cei care sunt consumatori constanti de produse lactate, acesta continand doar substante nutritive .
Laptele are un bogat continut in calciu ce este necesar persoanelor cu probleme de osteoporoza , dar consumul trebuie limitat deoarece un consum de lapte zi de zi poate duce la demineralizarea oaselor.
Avantaje si dezavantaje.
Laptele este implicat in aparitia alergiilor , fiind un aliment bogat in proteine el poate provoca si constipatia.
Laptele trebuie sa fie pasteurizat sau fiert pentru a fi distrusi diversi microbi care pot afecta sistemul imunitar.
Se cunosc multe specii de animale care isi cresc puii cu lapte doar pana la antarcare ,dupa aceea intervine alimentatia obisnuita . Omul insa consuma lapte in diverse perioase de viata sau chiar toata viata.
Cea mai greoaie misiune este atunci cand suntem in fata raftului si trebuie sa alegem , si totusi cel mai preferat este laptele cu mai putine grasimi sau cel degresat.
O alegere buna este laptele la punga pentru ca are un termen mult mai scurt de valabilitate ceea ce ne demonstreaza ca este mult mai natural.
Produsele derivate din lapte sunt: urda, branza, casul, cascavalul, smantana , iaurtul, chefirul .
Cele mai naturale sunt produsele care nu au ca aditivi cheagul. Deci putem consuma ca aliment bio branza dulce si iaurtul acrit natural ,apoi urmeaza urda si casul.
Produsele lactate de calitate superioara sunt produsele obtinute de la animale care sunt hranite natural .

Si pe alei , miroase-a tei


Fiecare planta sau arbore isi are calitatile si frumusetile sale .Din peisajele oraselor noastre nu lipseste teiul, care este un arbust ce ajunge la inaltimea de !2-!5m.In luna Iunie acesta infloreste si da prospetime oraselor datorita mirosului proaspat si aromat. Este raspandit in zona de deal si creste in majoritatea padurilor de la marginile oraselor. Datorita miresmei care o dezvolta buchetelele florale teiul a fost plantat in parcuri si de-a lungul strazilor.
Florile de tei sunt folosite drep sedative nervoase in insomnii deasemani scade temperatura corpului in caz de racela sau gripa.
Are actiune linistitoare in bronsite , iar in asociatie cu musetel si menta usureaza digestia si tonifica stomacul.
Ceaiul de tei se foloseste la bai pentru linistirea copiilor nervosi si pentru combaterea cearcanelor tinandu-se comprese 10-15.minute.
Prin Eminescu teiul a devenit simbol vegetal al Iasului si totodata loc de pelerinaj pentru cei romantici considerand ca fiecare din noi poate deveni nostalgic.
"Sara vine din arnisti,
Cu miroase o imbata,
Cerul stelele-si arata,
Solii dulci ai lungii linisti.
Dar prin codri ea patrunde
Langa teiul vechiu si sfant,
Ce cu flori pan' in pamant
Un izvor vrajit ascunde. ...(M.Eminescu)

Sanatatea emotionala.



Emotii . Toti avem emotii in viata este ceva normal ,noi le cream si tot noi le stopam.Ce pot face aceste emotii cu sanatatea nostra este greu de spus; dar incercand sa ne analizam vietile, sau privind catre destinele persoanelor care ne sunt apropiate si dragi ne putem da seama ca ele pot crea situatii pozitive sau negative .Fiecare din noi are in interiorul sau puterea de a forma , a intretine si de a dezvolta aceste emotii in energii pozitive sau negative .
Cine ne poate influenta viata de zi cu zi ? Noi , cei din jurul nostru cu care avem legaturi si chiar mediul inconjurator , natura.In primul rand ar trebui sa stim ca natura este un univers creat pentru noi oamenii de aceea trebuie sa avem grija pentru toate cele care ne sunt oferite .Ceea ce gresim fata de acest rai de pe pamant este ca nu stim sa-i oferim dragoste .In schimb stim ca noi avem nevoie de aceasta. Avem dorinta sa fim apreciati sa fim laudati sa fim iubiti sau mai bine zis in centrul atentiei ,dar in schimb nu avem capacitatea de a darui toate acestea. In interiorul nostru exista o asemanare cu natura , de aceea organele noastre interne sunt perfecte pentru a produce toate cele necesare organismului. In natura se gasesc tot atatea elemente cate poate produce organismul nostru. Cineva spunea ca intrg tabelul lui Mendeleev este in universul naturii cat si universul uman. De aceea vom fi mult mai sanatosi daca consumam produse naturale oferite de '" mama Pamant"" si daca suntem intr-un armonie perfecta cu aceasta.Echilibrul intre universul uman si cel al naturii dezvolta energii pozitive benefice: familiei , mediului in care ne desfasuram activitatea si chiar in comunitatea in care traim.Emotiile pe care le avem pot uneori sa ne afecteze viata profesionala ,sanatatea si chiar viata conjugala.Atata timp cat vom gandi negativ, singuri ne vom crea probleme pe orice plan .
De unde vin emotiile?
Ar fi mult mai simplu daca ele ar fi numai pozitive , dar atunci nu ar mai exista Binele si Raul.Toate fiind create dupa capacitatea fiecaruia , ele vin din frica , teama de ceva nestiut ,din nemultumire sau din prea multa mandrie.
Odata ce pun stapanire pe noi acestea, dezechilibreaza organismul si relatia noastra cu mediul inconjurator ,primind din partea tuturor doar ostilitati.Raul deja creat pune stapanire pe noi si incepe sa-si desfaca precum o caracatita toate bratele producand fiecaruia dintre noi schimbari fizice si sufletesti.
Emotiile pozitive sunt un dar divin si trebuie sa fie intretinute pentru a darui si altora focul iubirii si al luminii.Acestea sunt cunoscute de majoritatea dintre noi , dar putini sunt cei care stiu sa duca pe tot parcursul vietii aceasta flacara vie a dragostei fata de tot ceea ce ne inconjoara.Majoritatea traiesc povestea de iubire a vietii spunind ca a trecut acea perioada dar nu vor sa inteleaga ca atunci cand iubirea se dezvolta in universul uman produce schimbari miraculoase din toate punctele de vedere.Nu am auzit vreodata ca o persoana care este indragostita si care iubeste sa i se intample ceva rau , vorbind de boli trupesti .In afara de faptul ca exista o transformare divina in noi suntem in stare sa iertam orce greseala .De aici putem sa ne dam seama ca asemanarea dintre noi oamenii si natura inconjuratoare exista pentru ca aceasta ne iarta intotdeauna, ceea ce ar trebui sa facem si noi.
A gandi pozitiv este o calitate care trebuie sa o dezvoltam pentru ca noi avem capacitate de a putea face acest lucru, iar in cazul in care Raul sau emotia negativa lupta pentru a ne acapara sufletul trecem la o noua schimbare .Atat timp cat avem vointa suntem in stare sa facem aceasta schimbare care ne poate reabilita pentru a ne simti vrednici de dragostea tuturor.
Simti ca te scufunzi in ganduri fara de sfarsit si care au continut negativ , debaraseaza-te de ele pentru ca atat faptele cat si gandurile iti pot influienta viata ,incearca in mintea ta sa fie doar flori , apa, soare, pasari in zbor si nori albastri .
Vara a sosit este momentul unei binemeritate vacante in care sa ai timp sa-ti analizezi gandurile si faptele, drept terapie inclin spre meditatie.Nu uita ca natura face parte din viata ta !
Icearca marea , muntele si nu uita ca in fiecare fir de iarba , de nisip ,raza de soare ,cantat de pasarele te poti regasi pe tine .Toate au viata si te pot intelege, deci vorbeste cu tine si natura te v-a auzi.

relaxeaza-te in natura

Astazi fiind o zi foarte calduroasa am ales un videoclip pe masura .


Cu cirese la urechi


Fiecare coltisor de natura are cate o mica legenda, care ne-au facut copilaria frumoasa .La fel si povestile lui Ion Creanga se alatura altor povestiri care arata cat de iubite , de placute si dorite sunt ciresele. Se spune ca numele lor de cirese vine de la o anumita femeie care o chema Ciresoaia si care traia undeva departe pe varful unui deal . Aceasta ducea o viata de singuratate si nu dadea voie nimanui sa-i intre in curte, iar in fata casei avea un cires care rodea in fiecare an atat de multe cirese incat sar fi saturat intregul tinut .Dar ciresele erau atat de scumpe incat le puteau cumpara numai cei bogati.Printre vecini se afla si o familie cu multi copii care erau atat de saraci si care in fiecare zi priveau catre ciresul plin de roade ,inghitand in sec.Ciresoaia era foarte zgarcita de aceea tinea poarta incuiata tot timpul pentru a se sti in siguranta .Anii au trecut si batranetea a venit pe furis , iar femeia se descurca din ce in ce mai greu ,atunci vecina care era o fata tanara si in putere s-a gandit sa-i dea o mana de ajutor lasandu-i la poarta cate o galeata cu apa. Ciresoaia cand a vazut gestul tinerei a lasat si ea un pumn de cirese drep rasplata pentru generozitatea fetei. Rasplata a inceput sa fie din zi in zi mai mare iar vecinii din ce in ce mai multumiti .In gradina vecinilor au rasarit in anii urmatori multi ciresi care le-au asigurat traiul decent prin comercializarea acestora.Asa a inceput soiul acestor fructe sa se inmulteasca si sa fie cunoscute de cartre intreaga lume.Se mai spune ca la culesul cireselor se auzeau numai glasuri de fete care cantau si isi puneau cirese la urechi in cinstea frumusetii lor .
Dar oare cine nu a incercat in copilarie sa -si puna cirese la urechi?In prezent ciresele sunt folosite ca detoxifiant al organismuluisi cu un mare succes in tratarea Anemiilor.Contin vitamine ca:vtamina A,B,B1,B2,B6,C,P.si zaharuri .Au un continut bogat de apa si totodata minerale ca:Potasiu, fier , calciu, magneziu,fosfor,sulf.Asadar nu treceti nepasatori pe langa aceasta sursa de sanatate naturala pentru ca sezonul lor este doar in luna lui Ciresar.

Sezonul capsunilor


Capsuna a adunat in jurul ei dea lungul vremurilor diverse legende cum ar fi aceea de simbol al bunatatii perfecte sau de simbol al fertilitatii datorita faptului ca ea contine un numar mare de seminte.
O alta legenda spune ca atunci cand Adonis a murit , zeita frumusetii Venus a fost foarte indurerata plangandu-l foarte mult. Lacrimile acesteia la atingerea pamantului s-au transformat in capsuni avand forma de inima, de unde vine si forma capsunilor.Capsunii au fost foarte pretuiti de catre romani acestia folosindu-i in scopuri terapeutice aproape in orice afectiune .In zilele noastre se stie ca sunt un bun desert si totodata o buna sursa de energie si hidratare a organismului datorita continutului ridicat de apa.
Fructul de capsuni contine vitamina C, potasiu, fibre ,acid folic si totodata antioxidanti benefici organismului.Este un bun laxativ ceea ce ne ajuta la detoxifierea organismului, si la reglarea greutatii corporale.
Avand in vedere ca se gasesc pe piata doar o perioada scurta de timp ar trebui sa nu pierdem ocazia de a face o cura pentru ai reda organismului energia necesara.
Important ; persoanele alergice sa aiba grija cat consuma.

Sarea.

In antichitate sarea a fost folosita drept moneda de schimb ,se spune ca soldatii romani pe langa bani primeau si un saculet cu sare ,de aici si cuvantul salariu fiind folosita drep marfa de schimb.
Sarea este formata din doua minerale Sodiu si Clor,cel mai important fiind sodiul care se gaseste in toate celulele organismului.
Din vremuri stravechi stim ca oamenii isi intampinau oaspetii cu paine si sare , amandoua fiind simbol al belsugului si rod al pamantului: traditia se mai pastreaza si astazi in multe tari ale lumii si in special la romani.Sarea se gaseste ca zacamant in saline cum ar fi orasele cu nume de Targu Ocna, Ocna Mures, Ocna Sibiului,Ocnele Mari, Ocna Sibiului.
Sarea este folosita in alimentatie drep condiment si in industria conservelor.Fara sare preparatele culinare nu ar avea gustul perfect si totusi este nevoie de o masura.
.De exemplu sunt persoane care mananca foarte sarat si atunci sodiu se depoziteaza in tesuturi retinand apa. Aceasta duce la umflarea tesuturilor si determina cresterea presiunii sangelui, care mareste munca inimii.
Sunt multe persoane care din cauza consumului in exces al sarii sufera de diferite afectiuni cum ar fi hipertensiune arteriala ,sau greutatea corporala cu cateva kilograme in plus.
Gustul preparatelor culinare printre alte condimente il da sarea ,dar trebuie consumata ponderat intrucat excesele produc unele dereglari ale metabolismului.
Sarea se gaseste din plin in unele produse semipreparate cum ar fi gustarile pe care le gasim in diferite spatii cu servire rapida si care ne potolesc foamea din mers.
Majoritatea dintre noi am folosit asemenea preparate din lipsa timpului fiind constienti de pericolul pe care il ascund ,ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze este faptul ca ,adolescentii sunt cei mai mari consumatori de asa zisa "mancare rapida".
Consumul fructelor si legumelor au un dublu avantaj , nu trebuie sare pentru a fi mancate si maresc aportul de potasiu ,ceea ce ajuta la scaderea tensiunii.
De retinut: Sa fim buni precum sarea in bucate dar sa nu o consumam in exces!

Catina -planta minune


Catina este numita si planta minune sau planta vietii. aceasta planta nu se cultiva ,ea creste peste tot in lume dar in cea mai mare parte in zona europeana. Se gaseste din abundenta in tara noastra , special in muntii
Carpati si in general in zonele cu o clima temperata, creste la marginea potecilor si a drumurilor strabatute de calatori. Catina contine vitamine
necesare organismului nostru cum ar fi vitamina A, E ,F, D,C,K, P
.Fructele de catina au culoarea portocaliu sunt ca niste boabe de struguri presarate de-a lungul crengutelor lemnoase acoperite cu frunze subtiri albicioase si cu spini. . Fructele de catina contin vitamine si minerale fiind foarte prezent intreg complexul de vitamina B. In afara de fructe se foloseste si scoarta de pe ramuri care are efecte antiseptice si remineralizante iar radacinile sunt un antibiotic extraordinar .Fructele de catina pot fi culese dupa ce sau copt ,uneori pot fi culese si in timpul iernii ele pastrandu-si proprietatile si la temperaturi foarte scazute. .Datorita proprietatilor nutritive de exceptie aceste fructe erau folosite in alimentatia oamenilor care erau implicati in activitati montane. Catina mai este folosita de catre alte popoare pentru hranirea cailor de curse , aceasta marindule masa musculara dar si stralucirea pielii. Denumirea botanica a catinei este "Hyppophae" care se traduce astfel: hippo -cal si phaos- a straluci, de aceea catina este folosita si pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si chiar a frigului. Fructul de catina contine mai mult betacaroten decat morcovul mai multa vitamina C decat macesele si decat citricile.
Frucrele de catina se folesesc pentru afectini ca; gripa,bronsita , pneumonie ,imunitate scazuta, imbatranire prematura, sterilitate diverse dermaoze.
Scoarta si fructde catina se foloseste pentru afectiuni ca: hepatita acuta,hepatita cronica,hemoragii interne, boli ale splinei, depresie ,anxietate. Natura ne ofera cele mai bune remedii pentru remineralizarea si vitaminizarea organismului uman. Produse romanesti de calitate foarte buna se gasesc la firma Hofigal precum si medici de specialitate in farmaciile (plafar) ce apartin acestei firme.

Cafeaua


Cafeaua face parte din vietile noastre ,vrem nu vrem am intrat in acest joc cu arome care ne invaluie simturile si care prin savoarea sa ne incanta.Cafeaua se consuma de obicei la primele ore ale zilei pur si simplu dintr-un obicei , apoi peste zi mai urmeaza una sau chiar doua cafele pentru a ne energiza si pentru a indeparta oboseala. Au fost vremuri cand cafeaua era considerata un lux , pentru ca nu o putea cumpara toata lumea datorita pretului ridicat si totodata a lipsei acesteia de pe piata, stiind ca este cultivata doar in anumite tari cu o clima favorabila cresterii acesteia.Deci cafeaua poate fi cumparata de orice persoana care simte nevoia de a-si improspata si energiza organismul.Totodata putem sa ne dam seama ca acesta produce si dependenta datorita unei substante numita cofeina care se poate gasi si in diferite bauturi racoritoare care sunt consumate atat de adulti cat si de adolescenti.

Este cofeina daunatoare ?

_un efect negativ este suprastimularea sistemului nervos, de aici apar si tremurul ,insomnoia.

_bauturile pe baza de cofeina produc iritatie gastrica, si se poate tulbura digestia uneori ajungandu-se la voma .

_consumand in exces cofeina organismul nu mai poate absoarbe fierul si calciul si favorizeaza aparitia osteoporozei si a anemiei.

_cofeina favorizeaza cresterea nivelului zaharului din sange iar organismul cerand continuu inca o cafea sau un alt energizant pe baza de cofeina.

_cofeina irita rinichii si totodata favorizeaza boli ale aparatului urinar, atat la femei cat si la barbati.

Putem inlocui cafeaua?

Unii spun ca am putea-o inlocui dar cu multa vointa , prin plimbari in aer liber ,prin diferite activitati placute care sa ne indeparteze de acest gand, prin relaxarea in natura langa un izvor .Ceea ce este important de stiut, putem inlocui cafeaua cu un ceai din plante ,pentru inceput este greu dar se poate.Energia se poate castiga si prin alte metode pe care le ve-ti descoperi singuri.

Putem consuma cafea dar nu in exces , un consum rational este bine venit pentru ca de exemplu cafeaua este si un bun laxativ. Icercarti sa fiti ponderati in tot ceea ce consumati si in tot ceea ce faceti.

-